Inspirationssajter

En av de största fördelarna med just micro:bit är att det finns mängder av utbildningsresurser och goda exempel på hur den kan användas inom skola och utbildning. På den officiella sajten microbit.org (ännu inte på svenska) finns mängder av utbildningsresurser och inspirationsmaterial, men det finns också massor av annat som enskilda eldsjälar skapar. Vi listar några bra sajter här och du kommer säkert hitta fler så dela gärna med dig, t.ex. via hashtag #solskol #viärkreativa på Twitter när du hittar spännande saker.

Kom ihåg att ofta räcker det med att söka på "något + microbit" så hittar du beskrivningar, videos och annat användbart på såväl enkla som mer avancerade projekt.

Är du relativt obekant med micro:bit rekommenderar vi att du börjar med att titta på videofilmerna lite längre ner på sidan innan du börjar utforska de inspirationssidor som länkas till här.

Om kod och programmering

Introduktion

En micro:bit kan programmeras i flertalet programspråk, de vanligaste är JavaScript (block- eller textbaserad variant) och Python (MicroPython). Det finns bra förklaringar kring dessa båda alternativ på nätet, se vidare under rubriken Resurser för JavaScript block och Python programmering.

För grundläggande kunskaper kring kod och programmering så har Kodcentrum ett material som heter Fatta koden, https://www.kodboken.se/start/fattakoden. Detta ger en introduktion till datalogiskt tänkande, algoritmer och elementära kodbegrepp. Motsvarande material finns också som en kurs i EdQu, gå in via http://edqu.se/kod/xpkzzq.

Andra resurser som ger en möjlighet att träna programmering på olika nivåer är https://code.org/ (grundläggande) och https://www.codecademy.com/learn/all (här kan du t.ex. lära dig JavaScript och Python) samt https://repl.it/ (mängder av programspråk).

Resurser för JavaScript block och Python programmering

JavaScript block

Python

Börja koda din micro:bit

Du hittar även den viktigaste kom-igång informationen på https://microbit.org/guide/quick/.

Inom ramen för projektet makerskola, http://makerskola.se, så har ett antal filmer tagits fram som ger grunderna för arbete med micro:bit samt som också går igenom och visar ett antal exempel på vad som kan göras. Se spellistan till höger.

Den programmeringsmiljö som är enklast och bäst att börja med hittar du på https://makecode.microbit.org/ (tidigare pxt.microbit.org). Här kan du skapa kod i block eller JavaScript. Editorn har en del smarta funktioner som kan vara bra att känna till. Den utvecklas hela tiden men här är en genomgång av den så som den ser ut i april -17.

Labbkit

Varje skola får ett labbkit bestående av:

Förhoppningsvis kan detta kit göra det enklare att utforska lite mer avancerade projekt, samt hjälpa till att förstå hur en progression med micro:bit kan utformas.

Kitronic Inventors Kit innehåller komponenter som gör att man kan skapa små digitala projekt och experiment. Innehållet är också användbart då man t.ex. vill koppla ihop sin micro:bit med andra prylar.

Läs mer om vad som kan skapas på https://www.kitronik.co.uk/blog/kitronik-inventors-kit-resources/.

BitBot är en liten robot som styrs av koden på den micro:bit man sätter i sin BitBot. Innan man använder sin BitBot behöver man montera ihop den i några enkla steg. Instruktionen för detta finns på https://4tronix.co.uk/blog/?p=1490 där man också kan ladda ner exempelkod för att testa och köra sin BitBot.

En BitBot har sensorer som gör att den kan följa en linje på marken och den har också lysdioder(neopixels) som går att programmera. En del tips på vad som kan göras finns på http://www.multiwingspan.co.uk/micro.php?page=bitbot. Det finns även ett särskilt MakeCode paket för BitBot som gör det enkelt att komma igång (sök efter BitBot under Lägg till paket i MakeCode editorn).

Servomotorerna kan styras via utgångarna på en micro:bit och kan användas för att skapa egna små mekaniska konstruktioner. Se t.ex. https://youtu.be/9OM6pL7fdaI.

Neopixels är en slinga lysdioder som kan programmeras och styras med din micro:bit. Här finns en del exempelkod som kan användas för att komma igång,

http://www.multiwingspan.co.uk/micro.php?page=pxtbotneo

Programmera en micro:bit som styr en BitBot, här är några matematiska utmaningar, https://docs.google.com/presentation/d/1X1Nu9krU5nWhgLw7eooAry9KZEvYkURb8pq1iowgcm4/edit?usp=sharing

Delade resurser

Skolverkets utbildningar för programmering

Kursen Om programmering som riktar sig till alla lärare kommer i januari 2018. Kursen kommer publiceras på Skolverkets portal.

Skolverkets workshops för programmering

Skolverkets presentation Stockholm 2 oktober.pdf

Övningar från workshops

RISE Interactive har tagit fram övningsmaterial för matematik och svenska science centers har bidragit med material för teknik på Skolverkets workshops. Du hittar länkar till materialet här.

Matematik åk 1-6 och 7-9

Teknik

  • Se denna pdf som beskriver ett antal grundläggande exempel för programmering med micro:bit.

Egna presentationer

Micro:bit uppstartsmöte, vt17

Presentationsbilder från uppstartsmötet, april-17

Micro:bit stationsinstruktioner

Workshop uppstartsmötet april-17, övningar

Facit till micro:bit stationsinstruktioner

Lösningsförslag, workshop uppstartsmötet april-17

Programmering på högstadiet, SETT -17

Workshop på SETT, inriktning högstadiet. Övningar och utmaningar med BitBot, fa riktat mot programmering/matematik (bild 18-25). Övningar använda på workshop, uppföljningsmöte juni-17.

Kod filer

Micro:bit bilder (fria att använda)

Illustrationer av Marie Åhlfeldt, licensierade under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell licens

Idéer för framtiden

Vi kommer försöka genomföra olika aktiviteter i syfte att inspirera och stötta, här är några idéer som föreslagits:

  • En innovationstävling för elever med fokus på digitalt skapande
  • En maker@solskol dag för alla lärare på trevlig plats, t.ex. Edsvik
  • Forskningsprojekt med fokus på lärande design inom programmering

Fler idéer är alltid välkomna!

#solskol #viärkreativa